Selectează o Pagină

Este posibil să renunțăm la ambalajele de unică folosință? r-Create este startup-ul care se ambiționează să răspundă ”DA” la această întrebare!

Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorința de a crea acest serviciu? Povestește-ne puțin despre tine, ce background av și de ce vrei să pornești un startup în industria reciclării?

Protecția mediului e un subiect despre care toată lumea discută astăzi, din păcate de cele mai multe ori nu la modul constructiv, ci constatând situațiile dramatice, uneori ireversibile în care natura se găsește. Cum cea mai mare parte din viața mea profesională am lucrat în consultanță strategică, m-a pasionat întotdeauna găsirea unui business model care schimbă discursul ecologic din “dați-ne ceva ca să facem bine” în “cumpărați produsul nostru – e la fel de bun ca altele, dar mai bun pentru mediu”.  Așa am descoperit circular economy – filozofia de business care rezolvă problema de mai sus. Am considerat că e o provocare să găsesc o soluție respectând această filozofie aplicată la problema plasticului care ne inundă în acest moment.

Pentru că nu sunt adepta construcțiilor teoretice însă, am căutat o soluție practică vorbind cu oameni care se pricep: a fost foarte îmbucurător să văd că pot gasi experți dispuși să ajute chiar în jurul meu. Am început discuțiile la Viena, unde locuiesc acum, cu o echipă de ingineri de mediu pe care i-am mentorat în urmă cu câțiva ani în cadrul unui alt incubator Impact Hub, iar în Romania am vorbit cu experți în piața online, marketing și logistică. Partea cea mai tare este că așa am găsit și co-founderii – construind împreună soluția, oamenii au avut suficientă încredere și dedicație încât să își investească propriile resurse de timp și bani.

Ce face mai exact r-Create? Există ceva asemănător în piață? Dacă da, cu ce se diferențiază?

r-Create aduce shared economy în comerțul online. Pe scurt, noi împreună cu magazinele online oferim clienților posibilitatea să comande produsele dorite în geanta r-Create, în locul ambalajelor de unică folosință. După desfacere și verificarea produsului, clientul dă geanta înapoi curierului, scăpând astfel de problema deșeurilor din ambalaj. Geanta e ulterior folosită de către magazinul online pentru altă comandă. Această experiență fără deșeuri e finanțată de către aceste magazine online pentru clienții loiali. Efectul e semnificativ mai puțin plastic și carton de aruncat.

Concepte similare există deja în Finlanda și USA, dar toate presupun un efort suplimentar din partea clientului (de exemplu returnarea genții la cel mai apropiat punct postal). Noi oferim o experiență mai simplă de livrare și ridicare, prin intermediul serviciului de curierat folosit de client.

Cum a fost experiența acceleratorului ReUse?

Experiența pe care am avut-o în cadrul acceleratorului mi-a confirmat că avantajul unui astfel de program nu e legat exclusiv de finanțare, ci și de accesul la expertiză. Oamenii cu care vrei să vorbești sunt de obicei ocupați, așa că un endorsement ca cel dat de un program cunoscut de incubare sporește foarte mult șansele de răspuns.

În plus, acceleratorul are un rol foarte puternic de creare a unei comunități: am cunoscut în cadrul acestui program oameni cu interese similare, cu care sper să colaborez în viitor.

Care sunt planurile de viitor, ce vei face dacă vei câștiga?

Dacă vom câștiga premiul, vom începe faza de testare a genții r-Create în România, cu un număr de site-uri care s-au dovedit dispuse să intre în programul nostru.

Care crezi ca este viitorul antreprenoriatului in industria de reciclare/reducere a deseurilor?

În industria reciclării/reducerii deșeurilor este nevoie în mod sigur de inovație, care va veni mai curând de la antreprenori decât de la marile companii. Rezultate semnificative vor veni însă numai când se atinge o masă critică și e greu de crezut că asta se poate obține exclusiv în zona de antreprenoriat. Eu personal cred că asta se poate întâmpla numai atunci când corporațiile colaborează cu startupurile – din punctul acesta de vedere Pepsi este un antemergator.

 

ReUse Hub este programul organizat de Impact Hub Bucharest și PepsiCo care schimbă modul în care reciclăm în România, pentru a crea o lume mai bună, pregătită pentru viitor. Căutăm acele soluții inedite, în stadiul de idee sau de prototip din industria reciclării, pe care să le transformăm în startup-uri de succes.