Selectează o Pagină

Irina Harău de la ReShape – startup-ul care inovează prin producție de filament pentru printare 3D din plastic reciclat, ne-a răspuns la câteva întrebări și te invităm să citești interviul complet!

Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorința de a crea acest produs/serviciu? Povestește-ne puțin despre tine și echipă, ce background aveți și de ce vreți să porniți un startup în industria reciclării?

Ideea a apărut la o cafea, în timp ce ne vărsam năduful în legătură cu mizeria existentă în țară. Suntem trei hunedoreni care au călătorit extensiv și care se frustrează mereu când se întorc acasă, realizând faptul că în România colectarea selectivă încă eșuează, aruncându-se astfel la gunoi o grămadă de lucruri ce ar putea fi reciclate. Nu considerăm normal faptul că noi reușim să reciclăm doar 5% din deșeurile pe care le producem.

Deși suntem toți hunedoreni, background-urile noastre sunt destul de diferite, ceea ce ne permite să vedem lucrurile din mai multe perspective și să ne completăm foarte bine. Adrian este un foarte bun om de vânzări, cu multă experiență în spate, Andrei este un inginer excelent, în timp ce Irina aduce echipei o perspectivă economică. Ceea ce ne leagă e dorința de a da o viață nouă gunoiului și de a demonstra că lucrurile pot să stea altfel și acasă, nu doar prin țări străine.

Povestim de ceva vreme despre dorința noastră de a fi parte din soluție, nu din problemă atunci când vine vorba despre deșeuri, iar ReUse Hub a fost impulsul necesar pentru ca noi să ne punem într-adevăr pe treabă și să transpunem ideea într-un plan de afaceri.

Ce face mai exact serviciul? Există ceva asemănător în piață? Dacă da, cu ce se diferențiază?

Deși tipurile de deșeuri ce pot fi reciclate sunt multiple, noi ne-am oprit la plastic. Dar nu vrem să introducem pe piață încă un produs parțial util, ce va fi foarte ușor trimis la gunoi după o utilizare sau două. Dorim să transformăm deșeurile de plastic într-un produs care merge mână în mână cu dezvoltarea tehnologică.

Așa că, după acest proces de gândire, ne-am oprit la industria de imprimare 3D și ne-am propus ca prin proiectul ReShape să producem filament pentru imprimante 3D din plastic reciclat. Industria imprimării 3D este o industrie imensă și în continuă creștere, datorită căreia se produce foarte mult plastic nou. Existența filamentului din plastic reciclat nu doar va transforma gunoaiele de plastic într-un produs mai valoros, dar va și diminua producția de plastic nou necesar pentru a acoperi cererea din această industrie.

În acest moment în Europa există o singură companie olandeză care comercializează filament din plastic reciclat. Din păcate, prețul filamentului produs de ei este mult peste cel al filamentului din plastic virgin, făcându-l astfel inaccesibil pentru multe afaceri/indivizi. Am povestit deja cu principalii producători de imprimante 3D din România. Povestea a fost mereu aceeași: nu folosesc filament din plastic reciclat în acest moment pentru că este scump. Noi ne propunem să producem filamentul la un preț competitiv și calitate superioară, astfel încât să fie decizia evidentă la achiziționarea filamentului.

Cum a fost experiența acceleratorului ReUse, care sunt 2 lecții concrete cu care ai rămas?

Experiența acceleratorului ReUse Hub a fost una foarte bună. Am apreciat extrem de mult atât discuțiile cu restul competitorilor, cât și cele cu experții din industria reciclării, iar workshop-urile axate pe business ne-au folosit mult pentru a ne contura mai bine planul de afaceri. Toți cei implicați în proiect au fost foarte deschiși. Nu am primit doar feedback constructiv, dar și sfaturi, contacte, răspunsuri la întrebări.

Lecțiile au fost, așadar, multiple și pe toate planurile: marketing, financiar, industria reciclării. Dacă-i musai să le clasificăm și să le alegem doar pe cele mai importante două, probabil modul pragmatic de gândire, detașat și concentrat strict pe fezabilitatea unei idei va rămâne cu noi multă vreme de aici încolo. De asemenea, atât prin feedback-ul primit, cât și prin asistarea la prezentările celorlalți participanți, am învățat ce înseamnă o prezentare clară și concisă a ideii și a planului de afaceri avut în vedere.

Care sunt planurile de viitor, ce veți face dacă veți câștiga?

Dacă vom câștiga, vom pune pe picioare o linie de producție de filament pentru imprimante 3D din plastic reciclat în Hunedoara, având ca obiectiv lansarea oficială a produsului nostru în iulie 2019. Finanțarea ReUse Hub va fi folosită pentru a acoperi costurile de lansare și o parte din costurile fixe, până în momentul în care vom atinge pragul de rentabilitate.

Care credeți că este viitorul antreprenoriatului în industria de reciclare/reducere a deșeurilor?

Suntem de părere (și sperăm) că antreprenoriatul în industria de reciclare va crește exponențial în anii care vin. Există locuri în lume (vezi cazul satului Kamikatsu din Japonia) care reușesc să recicleze aproape 100% din deșeurile produse. În Olanda există o mișcare puternică spre o economie circulară, mișcare susținută și de Uniunea Europeană, și de o parte din mediul de afaceri. Noua directivă europeană împotriva plasticelor de unică folosință va obliga, de asemenea, întreprinzătorii să găsească alternative fezabile.

În România, într-adevăr, lucrurile se mișcă din păcate ceva mai lent. Dar simpla existență a programului ReUse Hub, ideile și oamenii întâlniți cu această ocazie demonstrează faptul că și în România există această direcție și că, într-adevăr, problema deșeurilor poate fi abordată dintr-o perspectivă de business.

ReUse Hub este programul organizat de Impact Hub Bucharest și PepsiCo care schimbă modul în care reciclăm în România, pentru a crea o lume mai bună, pregătită pentru viitor. Căutăm acele soluții inedite, în stadiul de idee sau de prototip din industria reciclării, pe care să le transformăm în startup-uri de succes.