Selectează o Pagină

Doi ingineri, Marius și Gabriel, inovează modul în care producem piese din plastic prin startup-ul lor, Re-cycled. Citește povestea lor mai jos!

Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorința de a crea acest produs? Povestește-ne putin despre tine și echipă, ce background aveți și de ce vreți să porniți un startup în industria reciclării?

Totul a început acum 1 an jumătate. Atunci am deschis primul shop de Printare 3D – Wedoo și am pornit la drum cu câteva cunoștințe minime. Nu știam ce se va întâmpla și cum va fi pe viitor, dar am riscat totul pentru o pasiune. Lucrând în diverse corporații, mă tot loveam de acel ”nu” atunci când era vorba de implementarea unei idei noi. Astfel, am hotărât să fiu acel om care va spune mereu ”DA, se poate”. În decursul primului an, am avut diverși clienți care doreau să producem anumite piese în serii limitate. Încercam mereu să găsim cele mai bune soluții pentru a rezolva o problemă enormă de costuri. Ne-am lovit de foarte mulți producători, care cereau minimum de comandă, iar pe lângă acest minim, prețul era atât de mare, încât un business la început de drum nu și l-ar putea permite.

Căutând foarte mult metode de producție, dar și mașini speciale, am găsit o soluție simplă, dar care acoperă o mare parte din nevoile clienților. Unii doreau să testeze, alții doreau serii limitate și o altă categorie de persoane își doreau să fie un material reciclat/reciclabil. Astfel, combinând toate aceste nevoi, am realizat o mașină de injecție manuală, accesibilă tuturor și care funcționează cu plastic reciclat (fulgi de plastic).

În cadrul acestui proiect suntem 2 ingineri, Marius și Gabriel. Amândoi avem o pasiune de a găsi soluții pentru diverse procese de fabricare. Am facut diverse teste pe tot felul de materiale și cu timpul am tot descoperit acele “secrete” ale ingineriei.

Ce face mai exact Re-cycled? Există ceva asemănător în piață? Dacă da, cu ce se diferențiază?

Ai avut vreodată o idee pentru un produs fabricat din plastic? Ai încercat să-l produci cu ajutorul unei imprimante 3D și a devenit frustrant faptul că a fost prea lent sau produsul nu avea calitatea pe care o așteptai? Te-ai lovit de faptul că ai avea nevoie de cel putin 10.000 euro pentru a produce respectivul produs sau de o comandă minimă peste nevoile tale? Ai visul de a realiza un produs pe care vrei să îl testezi în piață? Noi putem face asta pentru tine. Am creat o mașină ușor de utilizat ce poate realiza piese de înaltă calitate prin injectarea plasticului într-o matriță, totul la o fracțiune din costul unei mașini comerciale. Cu aceasta mașină de injecție, vei putea realiza produse din plastic la o calitate superioară pe care oricine ar fi mandru să le vândă. Materialele din plastic folosite pentru fiecare produs costă doar câțiva bănuți, iar marele avantaj este că pentru a crea produse nou-nouțe se pot utiliza și materiale plastice reciclate.

Cum îți venim noi în ajutor? Există foarte multe produse la nivel de idee sau în format digital, care în ciuda succesului pe care l-ar putea avea pe piață, nu ajung niciodată într-un format fizic. De ce să lași conceptul tău să moară, când poți să îl aduci la viață cu noi?

Care sunt avantajele mașinii de injecție? Metodele tradiționale de realizare a produselor din plastic cu ajutorul mașinilor de injecție sunt de regulă rezultatul unor procese cu volum mare de producție. Aceste procese sunt foarte costisitoare din cauza costurilor necesare realizării matriței, lucru ce face dificilă realizarea acestui tip de fabricație pentru companiile la început de drum (start-up). Costurile realizării unei matrițe încep de la 5000 euro și pot ajunge ușor la 50.000 euro (sau mai mult) pentru un model complex. În ultima perioada am tot citit în presă despre imprimarea 3D, aceasta fiind utilă pentru a realiza prototipuri la cel mai mic cost. Când vine vorba de producție de serie, în schimb, imprimantele 3D nu sunt încă pregătite pentru a realiza serii diverse într-un timp relativ scurt. Majoritatea produselor din plastic pe care le găsim în magazine sunt realizate cu ajutorul mașinilor de injecție, astfel rezultatul final dovedindu-se ca fiind un produs de înaltă calitate la un cost redus.

Cine poate folosi mașina de injecție? Mașina noastră oferă o posibilitate pentru persoane fizice, întreprinderi mici sau chiar companii mari de a crea diverse produse din plastic (prototip sau serii mici) la un cost redus. Poate fi folosită de asemenea pentru a realiza mii de produse care să fie vândute în timp ce producția finală este realizată. Această mașină este cel mai accesibil mod pentru a testa un produs nou sau un design înainte de a fi scalat la o producție de serie mare. Un alt avantaj ar fi introducerea acestor mașini în unitățile de învățământ profesional/universitar sau în spațiile de co-working, educând astfel tinerii cu privire la reciclare, dar și cum acest “gunoi” se transformă în produse creative.

De ce să nu începi propria afacere cu acest aparat? Ai putea să produci și să vinzi propria gama variată de produse, de la articole de pescuit până la diverse jucarii, toate acestea la cel mai mic cost.

Cum a fost experiența acceleratorului ReUse Hub, care sunt 2 lecții concrete cu care ați rămas?

În cadrul acceleratorului ReUse Hub pot spune că am acumulat o întreagă bază de cunoștințe. Am învățat care erau greșelile pe care le făceam (începând de la strategie până la analiza de business).

Până acum credeam că totul se face foarte ușor, dar după fiecare întâlnire, tot descopeream cât de multe ne lipseau (de la avize până la tot felul de acreditări). Cu toate acestea, am reușit să reducem o mare parte din procese și să simplificăm totul în doar câteva zile.

O altă experiență este cea în care trebuie să fii flexibil. Această experiență ține de fiecare persoană în parte, dacă ești suficient de flexibil, astfel încât să îți dai seama că o idee se poate schimba foarte mult în doar câteva luni.

Am cunoscut și oameni faini, pasionați, cu care ne place să ținem legătura și să lucrăm împreună. Cu toții avem același vis și anume: Să facem țara mai curată și să reciclam cât mai mult posibil.

Care sunt planurile de viitor, ce veți face dacă veți câștiga?

Pentru viitor, avem în plan extinderea gamei de materiale ce pot fi folosite pe mașina de injecție. Avem deja câteva materiale noi, dar ne axăm foarte mult pe partea de reciclare și cum putem refolosi toate acele obiecte de care nu mai avem nevoie.

Urmează o perioadă interesantă, în care dorim să ne mărim echipa, să aducem oameni noi, care împărtășesc aceeași pasiune.

Nu ne vom opri din ceea ce facem, iar dacă până acum doar ați auzit de noi, vă promitem că veți mai auzi.

Care crezi că este viitorul antreprenoriatului în industria de reciclare/reducere a deșeurilor?

Viitorul sună ROZ și nu doar la propriu, ci și la figurat. Industria de reciclare este încă la un nivel destul de mic, datorită faptului că totul se face la nivel industrial. Eu sunt de parere că atunci când încercăm să îmbinăm creativitatea cu reciclarea, se pot naște idei de afaceri noi care să aducă un plus valoare și un impact semnificativ în societate. Nu este vorba doar de business, ci trebuie să avem în vedere că totul se face prin educație, prin informarea clienților cu privire la serviciile și produsele pe care urmează să le achiziționeze.

.

ReUse Hub este programul organizat de Impact Hub Bucharest și PepsiCo care schimbă modul în care reciclăm în România, pentru a crea o lume mai bună, pregătită pentru viitor. Căutăm acele soluții inedite, în stadiul de idee sau de prototip din industria reciclării, pe care să le transformăm în startup-uri de succes.