Selectează o Pagină

Ce știi despre magneții permanenți? Dar despre reciclarea magneților? Alexandru Lixandru dezvoltă un startup care facilitează acest proces, pentru a obține noi magneți.

Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorința de a crea acest serviciu? Povestește-ne puțin despre tine, ce background ai și de ce vrei să pornești un startup în industria reciclării?

Ideea promovată reprezintă rezultatul unei cercetări, rezultat dezvoltat în timpul doctoratului meu. Totul a început în timpul programului de master unde am cercetat reducerea pămâturilor rare din magneți permanenți Nd-Fe-B. Această cercetare a continuat prin obținerea unei prestigioase burse europene (Marie Curie Initial Training Network) și cu relocarea mea în Germania, unde am cercetat reciclarea magneților permanenți pe bază de pământuri rare. În principal, acest tip de magneți sunt folosiți în industria verde, începând cu biciclete electrice, mașini hibride, mașini electrice până la turbine eoliene, difuzoare audio, hard disk drives, aere condiționate. Aplicațiile care folosesc acești magneți sunt caracterizate de o eficiență ridicată, greutate și dimensiuni reduse.

Ținând cont că industria verde este într-o dezvoltare accelerată, iar la ora actuală, worldwide, mai puțin de 1% din pământurile rare sunt reciclate (“Strengthening the European rare earths supply-chain: Challenges and policy options”, un raport al European Rare Earths Competency (ERECON), 2014) și cum rezultate cercetării erau promițătoare, acestea m-au încurajat în a luat decizia de a face upscaling și de a pune în aplicare procesul de reciclare dezvoltat. În ianuarie 2017 am lăsat job-ul de cercetător din Germania și m-am reîntors în România, unde am înființat o firmă și am început scrierea de proiecte și accesare de fonduri, încercări rezultate cu obținerea primului grant de la European Institute of Innovation & Technology (EIT) pe final de 2017.

Ce face mai exact serviciul? Există ceva asemănător în piață? Dacă da, cu ce se diferențiază?

Procesul nostru este un proces inovativ de reciclare a magneților permanenți pe bază de pământuri rare. Acesta presupune colectarea și separarea deșeurilor de magneți permanenți, apoi procesarea lor printr-un proces închis și continuu în atmosfera de hidrogen la temperaturi ridicate. În urma acestui proces rezultă o pulbere nemagnetică, care urmează a fi procesată prin diferite procese fizico-chimice în vederea obținerii de noi magneți permanenți. La ora actuală, mai puțin de 1% din magneți sunt reciclați în întreaga lume, majoritatea tehnologiilor fiind tehnologii de laborator. Pe piață mai există doua procese asemănătoare într-o mică proporție. Un proces dezvoltat în Japonia de Hitachi și unul în SUA, proces dezvoltat de către Urban Mining. Aceștia au raportat că de fiecare dată când reciclează acest tip de magneți obțin o scădere cu până la 20% a propietăților magnetice, iar pentru a depăși aceaste pierderi adaugă adiții de noi pământuri rare. Cu ajutorul procesului nostru, prin reciclare noi putem să recuperăm până la 100% din propietățile magnetice ale magneților reciclați fără a compensa cu adiții de pământuri rare.

Cum a fost experiența acceleratorului ReUse, cu ce lecții concrete ai rămas?

Experiența acceleratorului ReUse a fost una benefică, profitând de acesta pentru a-mi îmbogăți lista de contacte în domeniul reciclării și, ceea ce e mai important, este că a deschis unele uși către mari jucatori de pe piața de reciclare din România, fapt ce a accelerat progresul startup-ului nostru.

Care sunt planurile de viitor, ce vei face dacă vei câștiga?

Premiul oferit de ReUse Hub ne va ajuta să facem upscaling-ul tehnologiei noastre de la un nivel de TRL4, cât este în prezent, la un nivel de TRL 6. Acest lucru ne va da posibilitatea de a accesa alte fonduri europene pentru o viitoare dezvoltare a startup-ului nostru.

Care crezi ca este viitorul antreprenoriatului în industria de reciclare/reducere a deșeurilor?

Cred că viitorul este dependent de rata de colectare și de separare deșeurilor.

 

ReUse Hub este programul organizat de Impact Hub Bucharest și PepsiCo care schimbă modul în care reciclăm în România, pentru a crea o lume mai bună, pregătită pentru viitor. Căutăm acele soluții inedite, în stadiul de idee sau de prototip din industria reciclării, pe care să le transformăm în startup-uri de succes.