Selectează o Pagină

Am stat de vorbă cu Cosmin Dobriță, de la Fastkets și am aflat care este ideea din spatele Fastkets și ce plănuiesc să schimbe în modul în care reciclăm!

Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorința de a crea acest serviciu? Povestește-ne puțin despre echipă, ce background aveți și de ce vreți să porniți un startup în industria reciclării?

Totul a pornit din dorința de a produce o schimbare pentru cei din jur, pornirea unui start-up în această industrie fiind răspunsul nostru la una din cele mai grave probleme cu care România se confruntă în ultimii ani: distrugerea mediului înconjurător și risipa de resurse.

Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, țara noastră are unul dintre cele mai scăzute procente ale reciclării în zonele urbane, dar totodată unul din cele mai ridicate privind risipa alimentară, aruncându-se o treime din alimentele produse, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din București până la Munchen.

Noi considerăm că această problemă este deosebit de gravă pentru planetă. Dacă ne gândim la tot circuitul parcurs de acele alimente până să fie aruncate, este vorba despre energia irosită, ambalajele irosite, munca irosită ș.a.m.d. Numai în SUA, anual, energie de ordinul trilioanelor de kWh este irosită pentru a produce, transporta și stoca produse alimentare ce ajung direct la gunoi, iar dacă risipa alimentară ar fi o țara, aceasta ar fi cea de-a treia cea mai poluantă după China și SUA.

Ca background, Vlad este student al Facultății de Automatică și Calculatoare, specializarea Inteligență Artifcială, pasionat de tehnologiile emergente din domeniul IT, participant și câștigător în cadrul unor hackathon-uri precum HackSociety și contribuitor în cadrul unui proiect opensource susținut de Google. Eu (Cosmin) sunt absolvent al Facultății de Business și Turism, cu un background în consultanță și audit extern, în ultimii ani lucrând în domeniul financiar-contabil în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de logistică din lume.

Ce face mai exact Fastkets? Există ceva asemănător în piață? Dacă da, cu ce se diferențiază?

Serviciul nostru oferă posibilitatea urmăririi datelor asociate produselor pe întregul lanț parcurs de acestea, cu ajutorul tehnologiei RFID, de la producător la magazin apoi la client și în final urmărirea ambalajelor rezultate până la sfârșitul procesului de reciclare.

De asemenea, toate părțile implicate vor avea numeroase beneficii directe dacă implementează acest sistem. Magazinele vor beneficia de checkout automatizat, ultrarapid și inventariere în timp real.

Clienții acestora își vor putea reduce consumul inutil pe baza feedback-ului dat de către aplicația noastră, care analizează istoricul lor de cumpărături și cantitatea risipită. De asemenea, vor primi notificări atunci când produsele lor sunt pe cale să expire și li se vor sugera diferite rețete pe baza acestora.

Pentru reciclatori, vom putea atrage o cantitate mai mare de materiale, folosind tehnici de gamification pentru a motiva utilizatorii noștri, având acces la istoricul de cumpărături al acestora și putând urmări exact ce produse au fost reciclate. De asemenea, pentru reciclatori va fi mult mai simplu să separe automat ambalajele în funcție de materialele din care sunt compuse, aceste informații fiind asociate etichetelor RFID de pe produse.

Ideea automatizării procesului de checkout cu ajutorul etichetelor RFID a mai fost vehiculată în ultimul deceniu, însă nu era ușor de realizat. Recent, prin evoluția rapidă a tehnologiei, costurile au scăzut suficient pentru a face această soluție profitabilă.

Serviciul nostru este unic prin conceptul nostru de a trece datele asociate produselor dincolo de casa de marcat, în aplicațiile utilizatorilor și ale reciclatorilor, închizând astfel ciclul parcurs de produse. Toate aceste modificări vor face sistemul mult mai atractiv pentru clienți în comparație cu soluțiile existente.

Cum a fost experiența acceleratorului ReUse, care sunt 2 lecții concrete cu care ați rămas?

Prima realizare, și probabil cea mai importantă, pe care am avut-o pe parcursul workshop-urilor a fost aceea că oamenii nu își doresc să iasă din zona de confort pentru a rezolva probleme de mediu și că trebuie să integrăm beneficii suficient de convingătoare împreună cu soluțiile noastre pentru a asigura succesul acestora.

De multe ori co-fondatorii se axează pe găsirea cât mai multor clienți potențiali și ignoră întrebări foarte importante precum: “Clienții au nevoie de soluția pe care noi o oferim?”, “De ce ar folosi cineva soluția noastră?”, “Rezolvăm cu adevărat o problemă pentru ei?”. În cele din urmă, înțelegerea nevoilor lor stă la baza produsului pe care îl vom oferi.

Ne-am dat seama că orice pas adăugat în workflow-ul utilizatorilor, spre exemplu, chiar și un extra click într-o pagina web sau o aplicație, orice soluție care le îngreunează câtuși de puțin activitatea va eșua în practică, oricât de mari ar fi fost beneficiile potențiale aduse de aceasta.

Un alt lucru pe care l-am înțeles este că, într-un start-up, totul trebuie făcut cu pași mici, deoarece fiecare pas, oricât de mic ar părea, poate fi critic! Întotdeauna planul pentru fiecare etapă trebuie pus pe hârtie, analizat, iar apoi ideile rezultate trebuie confruntate cu studii de piață și părerile unor experți în domeniu, pentru a asigura viabilitatea acestora și pentru a putea face schimbările necesare cu ușurință. Considerăm că este foarte important ca toți pașii menționați anterior să fie realizați încă de la început, în fazele următoare fiind mult mai greu de ajustat.

Care sunt planurile de viitor, ce veți face dacă veți câștiga?

Ne dorim să dezvoltăm o soluție accesibilă tuturor potențialilor noștri clienți, în acest mod beneficiile se vor răspândi către un număr mult mai mare de utilizatori. De asemnea, ținta noastră este să oferim o aplicație interactivă, ușor de utilizat și la îndemana oricui.

În urma studiilor făcute, ne vom adresa în primele trimestre pieței din România, urmând ca pe termen lung să atragem clienți și din străinătate.

Inițial, vom începe prin a implementa magazine pilot pentru a testa soluția noastră “in the wild”. Astfel, vom porni procesul de onboarding cu primii clienți, stabilizând în acest mod și strategia GTM (go to market). Totodată, atragerea cât mai multor parteneri reprezintă unul dintre obiectivele noastre principale, deoarece ne dorim să le oferim utilizatorilor cât mai multe avantaje.

Care crezi că este viitorul antreprenoriatului în industria de reciclare/reducere a deșeurilor?

Participând la discuții cu experți din domeniu în cadrul workshop-urilor, ne-a fost întărită convingerea că mentalitatea rigidă a oamenilor cu privire la probleme de mediu este adevarata problemă în industria reciclării și nu tehnologia existentă.

Considerăm că industria are nevoie de cineva care să le demonstreze oamenilor că viața lor devine mai ușoară atunci când rezolvă probleme ale mediului înconjurător. De aceea, suntem convinși că trebuie să le oferim tuturor participanților în acest proces instrumentele necesare pentru a-și reduce consumul și pentru a putea urmări mai ușor produsele și ambalajele rezultate, atacând astfel problema de la rădăcină.

ReUse Hub este programul organizat de Impact Hub Bucharest și PepsiCo care schimbă modul în care reciclăm în România, pentru a crea o lume mai bună, pregătită pentru viitor. Căutăm acele soluții inedite, în stadiul de idee sau de prototip din industria reciclării, pe care să le transformăm în startup-uri de succes.