
EcoTree este serviciul care va ușura procesul de reciclare și reducere a deșeurilor, iar Bogdan Andronache ne-a povestit mai multe în interviul de mai jos!
Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorința de a crea acest serviciu? Povestește-ne puțin despre tine și echipă, ce background aveți și de ce vreți să porniți un startup în industria reciclării?
Conceptul EcoTree a luat naștere acum 2 ani, pornind de la premisa că putem aduce tehnologia și inovația mai aproape de reciclare. La drum am plecat eu, Bogdan Andronache pasionat de tehnologie și inovație încă de la vârsta de 15 ani și asociatul meu, Alexandru Petrescu care administrează propriul business încă din facultate.
În prezent, am reușit să aducem în echipă membri talentați și parteneri care ne ajută să planificăm corect, acoperind toate perspectivele necesare (marketing, design, juridic, development, research).
Împreună, ne-am propus să folosim cunoștințele IT și de management dobândite în a îmbunătăți acest domeniu al reciclării, având convingerea că un sistem inteligent poate revoluționa modul în care alegem să acționăm pe viitor în raport cu mediul.
Ce face mai exact EcoTree? Există ceva asemănător în piață? Dacă da, cu ce se diferențiază?
EcoTree este un serviciu de tip cloud, o platformă deschisă, în care orice persoană fizică sau companie, fie generator de deșeuri sau colector/valorificator să poată administra ușor și eficient acțiunile de reciclare.
Platforme de “waste management” sau software în general, care și-au propus să digitalizeze reciclarea mai există, însă noi vrem să realizăm un ecosistem digital comun, deschis, unde să își poată da întâlnire atât cei care “predau”, cât și cei care “colectează”. Abordarea este similară cu a companiilor de taxi, rezervări hoteliere, food delivery, sperăm ca și succesul lor să ne urmeze (Uber, AirBNB, FoodPanda, etc.
Simplu spus, vrem să facem să fie foarte ușor să ai grijă de mediul înconjurător.
Cum a fost experiența acceleratorului ReUse, cu ce lecții concrete ați rămas?
ReUse Hub este în sine o lecție, un loc în care mulți oameni cu idei inovatoare și perspective diverse din domeniul reciclării și-au dat întâlnire. Am dobândit multe cunoștințe atât de la ceilalți participanți, cât și de la oameni de afaceri de succes.
Spre exemplu, analizând planul de afaceri, arhitectura sistemului și modul de adresare de acum doi ani și prin comparație astăzi, observând cât de clare au devenit, cu siguranță putem afirma că programul a contribuit semnificativ.
Care sunt planurile de viitor, ce veți face dacă veți câștiga?
Ne dorim să lansăm cât mai repede serviciul, să contribuim la îmbunătățirea indicatorilor de reciclare ai României, care oficial sunt pe la 5%, dar și să ne facem cunoscuți internațional, unde apetitul pentru inovația digitală și interesul față de protejarea mediului sunt la cote înalte în acest moment.
Care crezi ca este viitorul antreprenoriatului în industria de reciclare/reducere a deșeurilor?
Domeniul reciclării merită și trebuie să obțină multă atenție și promovare, fiind un loc neexplorat, fascinant. Pentru cei pe care îl aleg, satisfacția poate fi dublă: o dată prin succesul unei afaceri de nișă, dar și prin a fi parte din ajutorul dat mediului înconjurator.