
Adrian Moisa și startup-ul BioCycle printr-o soluție de compostare inovatoare! Află povestea lor și cum i-a ajutat participarea la ReUse Hub în interviul de mai jos.
Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorinta de a crea acest serviciu? Povestește-ne puțin despre echipă, ce background aveți și de ce vreți să porniți un startup în industria reciclării?
Povestea Jetrun a început acum zece ani, din dorința de a oferi soluții pentru clădiri verzi, de la încălzire și ventilație la panouri solare și tratarea apei. Filozofia noastra a avut de la bun început doi piloni principali, inovația, căutarea și aplicarea tehnologiilor noi, respectiv protejarea mediului în toate aspectele sale. Astfel, de la centrale termice și sisteme de ventilație, am ajuns la motoare de cogenerare pe gaz natural și biogaz, la sisteme de producere și utilizare a biogazului în stații de tratare a apelor uzate, la sisteme de tratare a levigatului provenit din depozitele de deșeuri municipale. De doi ani am început să oferim soluții concrete și în domeniul colectării selective a deșeurilor de ambalaje și în domeniul ambalajelor din ‘bioplastic’. Materialele precum MaterBi, Ingeo PLA sunt alternative prietenoase cu mediul și pot înlocui cu success masele plastice pe bază de petrol în numeroase aplicații.
Având în vedere faptul că unele materiale plastice biodegradabile se compostează în condiții speciale de temperatură, soluția de compostare mecanică BioCycle a fost pasul următor natural pentru închiderea ciclului de viață a acestor materiale biodegradabile.
Echipa de proiect are la bază echipa Jetrun, ingineri și specialiști în domeniul instalațiilor formați în ani de zile de lucru împreună. Ne bazăm și pe sfaturile unor consultanți externi de care ne leagă numeroase experiențe, aduși la un loc de pasiunea pentru mediu: Andrei Orban, Environ, ing. Dumitru Florian, Cepronef.
Mă implic personal în toate aspectele operative ale inițiativei, motivat de o veche dorință de a păstra natura cel puțin în starea în care am găsit-o acum 40 de ani când am făcut primii pași în iarbă.
Ce face mai exact BioCycle? Există ceva asemănător în piață? Dacă da, cu ce se diferențiază?
Compostarea mecanică nu este în sine un concept nou, soluția este implementată de cel puțin zece ani în instalații industriale municipale. Totuși, propunerea noastră este inovatoare în sensul că își dorește să trateze problema deșeurilor organice în mod descentralizat, la generator, eliminând astfel costurile și poluarea asociate cu transportul deșeurilor la rampă și problema contaminarii deșeurilor reciclabile în sistemele de transport și procesare centralizate. Per ansamblu, sistemul BioCycle va avea un impact pozitiv atât asupra emisiilor de CO2 și de metan, cât și asupra bilanțului financiar al clienților și în creșterea gradului de recuperare a deșeurilor reciclabile.
Serviciul nostru se bazează și pe progresul tehnologic înregistrat în ultimii ani, progres în urma căruia sistemele de compostare mecanică au devenit din ce în ce mai compacte, igienice și ușor de folosit chiar în aplicații ne-industriale.
Cum a fost experiența acceleratorului ReUse, care sunt lecțiile concrete cu care ați rămas?
Acceleratorul ReUse Hub a fost o oportunitate de a vedea și alte idei în domeniul protecției mediului și de a discuta cu organizatorii, colegii și invitații, diversele avantaje și dezavantaje ale propunerilor noastre.
Participarea la ReUse Hub a fost o bună ocazie să ne aducem aminte și de latura financiară a inițiativei. Entuziasmul cu care mă implic în rezolvarea problemelor de mediu trebuie dublat de un calcul financiar solid pentru ca o idee, oricât de bună o considerăm, trebuie să își demonstreze viabilitatea financiară pentru a funcționa.
Care sunt planurile de viitor, ce veți face daca veți câștiga?
În primul rând, dorim să extindem foarte rapid sistemul de compostare a deșeurilor organice și a ‘bioplasticelor’ la generator. În stransă legatură cu sistemul de compostare, vom oferi alternative compostabile la ambalajele și produsele de unică folosință utilizate în prezent de diverși clienți (retaileri, operatori HoReCa, firme din industria alimentară). Managementul deșeurilor necesită o abordare integrată, inclusiv din faza de proiectare a produselor de larg consum și a ambalajelor folosite, astfel încât o cât mai mare parte din materia prima încorporată să poata fi refolosită, reciclată sau compostată. România este foarte departe de standardele europene în domeniu, ceea ce lasă foarte mult loc de acțiune pentru inițiativele private care își propun să rezolve aceste probleme.
Care crezi ca este viitorul antreprenoriatului în industria de reciclare/reducere a deșeurilor?
Pe cât de optimist sunt în ceea ce privește potențialul pieței, pe atât sunt de îngrijorat de influența negativă a factorului administrativ. Istoric, managementul deșeurilor a fost un domeniu lipsit de transparență, ceea ce a favorizat dezvoltarea unei rețele de interese oculte între actori publici și privați. Din păcate, interesul protecției mediului a fost mereu lăsat la urmă dacă nu exclus cu desăvârșire din ecuație.
Este foarte mult de lucru în domeniul managementului deșeurilor, se pot organiza de la zero activități profitabile care să răspundă diverselor componente ale problemei gestiunii deșeurilor. Totul depinde de voința politică de a transparentiza domeniul, de a lega direct generatorul de deșeuri de costurile eliminării acestor deșeuri. Câtă vreme costul eliminării deșeurilor este considerat ‘externalitate’ iar resursele pentru eliminarea deșeurilor vor fi alocate în mod administrativ, netransparent, neconcurențial, piața va rămâne la un nivel redus sau chiar închisă pentru noi inițiative
ReUse Hub este programul organizat de Impact Hub Bucharest și PepsiCo care schimbă modul în care reciclăm în România, pentru a crea o lume mai bună, pregătită pentru viitor. Căutăm acele soluții inedite, în stadiul de idee sau de prototip din industria reciclării, pe care să le transformăm în startup-uri de succes.